Po zalogowaniu się na swój awatar zobaczysz komunikat informujący, że twój awatar został zablokowany z jednego z kilku powodów, na przykład za wysyłanie niestosownej wiadomości, korzystanie z wielu kont, udostępnianie hasła albo używanie bota lub skryptu.
Jeśli zostanie Ci zaoferowana kara, możesz zaakceptować ją za pośrednictwem systemowej wiadomości w grze. Jej zaakceptowanie pozwala szybciej wrócić do gry i nie odbiera Ci prawa do zakwestionowania blokady ani poproszenia o ponowne rozpatrzenie sprawy. Jeśli nie zaakceptujesz jej w ciągu 72 godzin od blokady, zostanie ona automatycznie nałożona na Twojego awatara, zgodnie z opisem w systemowej wiadomości o blokadzie. Należy również natychmiast zmienić hasło na unikalne, znane tylko tobie.
Jeśli zostanie Ci zaoferowana kara polegająca na utracie 33% ludności, możesz zaakceptować ją w grze, aby szybciej wrócić do gry. Usuwa ona 33% bieżącej ludności Twojego awatara, wybranego losowo spośród awatarów na koncie; na przykład z awatara liczącego 1000 ludności usuwanych jest 330. Kary nie podlegają negocjacjom ani nie są indywidualnie obniżane; Rule Enforcement Team stosuje tę samą formułę niezależnie od tego, na którym serwerze grasz. Ta kara zostanie automatycznie zastosowana 72 godziny po nałożeniu blokady, jeśli nie zostanie zaakceptowana.
Jeśli komunikat o karze lub ostrzeżeniu nie jest widoczny, kliknięcie ikony mapy spowoduje jego ponowne wyświetlenie.
Dzieje się tak, ponieważ twój awatar w jakiś sposób naruszył zasady netykiety w grze, na przykład wysłał niestosowną wiadomość lub miał niedozwolony tekst w swoim profilu w grze. Wiadomości zawierające ocenzurowane wulgaryzmy nadal naruszają zasady, nawet jeśli wulgaryzmy zostały ręcznie zastąpione lub zakryte gwiazdkami, np. „****”. W powiadomieniu znajdziesz informację o tym, jak długo potrwa ograniczenie. Jeśli zablokowano ci możliwość wysyłania wiadomości, nadal możesz rozmawiać z członkami swojego sojuszu i obsługą klienta, ale z nikim innym. Rule Enforcement Team, a nie Obsługa klienta, decyduje o tym, czy opis profilu zawiera niedozwolone treści, w tym treści polityczne lub religijne, i może go usunąć lub zablokować konto, jeśli narusza zasady gry, nawet jeśli nie było to zamierzone jako zniewaga. Wybierz inną nazwę albo inny opis zgodny z zasadami. Możesz otrzymać ostrzeżenie, ale zmiana nazwy nie musi oznaczać nałożenia blokady ani innej kary.
Nie, akceptując karę, możesz od razu kontynuować grę. Możesz też skontaktować się z Obsługą klienta, aby uzyskać więcej informacji lub zakwestionować Ban, jeśli jesteś przekonany, że nie złamałeś zasad.
Tak, jeśli Ban zostanie zweryfikowany i uznany za nieprawidłowy, kara zostanie cofnięta.
Jeśli zamkniesz komunikat o Ban bez zaakceptowania oferty, możesz wyświetlić go ponownie, klikając mapę lub próbując coś zbudować.
Wysyłając wiadomość do Obsługi klienta, otrzymasz dodatkowe informacje o swoim Ban, dzięki czemu zrozumiesz, która zasada została złamana i jak zapobiec ponownemu wystąpieniu tego w przyszłości. Wyjaśnią Ci też, jak przebiega proces kwestionowania Bana, jeśli się z nim nie zgadzasz.
Gdy właściciel konta skontaktuje się bezpośrednio z obsługą klienta, wyjaśni ona właścicielowi konta, dlaczego nałożono na ciebie blokadę i które działania naruszyły zasady. Ze względów bezpieczeństwa i zgodności z RODO obsługa klienta nie może omawiać blokady konta z zastępcą ani za jego pośrednictwem. Jeśli uważasz, że decyzja była błędna, możesz przedstawić wyjaśnienie i poprosić o ponowne rozpatrzenie Bana. Z wyjątkiem naruszeń zasad netykiety, Twój przedstawiciel Obsługi klienta przekaże sprawę do Rule Enforcement Team, który przeprowadzi pełną weryfikację Bana. Zrobi to inna osoba niż ta, która pierwotnie nałożyła Bana na Twojego Awatara.
Wszelkie krótkie szczegóły dotyczące okoliczności są pomocne. Jeśli na przykład nałożono na Ciebie blokadę za udostępnianie haseł lub korzystanie z wielu kont, wyjaśnij, w jaki sposób i pod jakimi względami jesteś powiązany z innymi awatarami. Jeśli podejrzewasz, że blokada została nałożona za udostępnianie hasła lub korzystanie z wielu kont, odpowiedz na zgłoszenie do pomocy technicznej, aby odwołać się od blokady i poprosić o jej ponowne rozpatrzenie przez specjalistów ds. egzekwowania zasad. Wyjaśnij powiązanie między kontami, sposób uzyskiwania dostępu do gry, urządzenia, które współdzielisz, oraz to, czy znasz hasło do innego konta lub masz je zapisane. Dział wsparcia może następnie przesłać zgłoszenie do starszego specjalisty ds. egzekwowania zasad w celu jego rozpatrzenia.
Aby odwołać się od blokady awatara i poprosić o ponowne rozpatrzenie sprawy, odpowiedz na zgłoszenie do pomocy technicznej, podając następujące informacje: wyjaśnij, z jakich dodatków do przeglądarki, rozszerzeń lub modyfikacji korzystasz; wskaż wszelkie narzędzia, strony internetowe lub aplikacje innych firm, które były używane niedawno lub w przeszłości; oraz napisz, czy do twojego konta ma dostęp ktoś, kto nie został dodany jako współgracz. Po podaniu tych informacji Obsługa klienta może przesłać zgłoszenie starszemu specjaliście ds. egzekwowania zasad do weryfikacji. Skontaktuj się także ze wszystkimi współgraczami i zastępcami, ponieważ korzystanie przez nich z niedozwolonych programów może wpłynąć na konto. Współgraczy należy dodawać za pośrednictwem ich własnych kont Lobby. Weryfikacja zazwyczaj określa jedynie przybliżony przedział czasowy i wskazuje, czy dana aktywność była związana z właścicielem konta, czy ze współgraczem. W przypadku naruszeń związanych z automatyzacją podana kara stanowi minimum i nie można jej zmniejszyć ani negocjować, nawet w przypadku pierwszego naruszenia. Po rozpatrzeniu sprawy przez starszego specjalistę ds. egzekwowania zasad decyzja jest ostateczna i nie można jej dalej kwestionować ani eskalować sprawy.
W większości przypadków weryfikacja jest przeprowadzana szybko, a o ostatecznym wyniku skontaktujemy się z Tobą tak szybko, jak to możliwe. Zostaniesz poinformowany/a, czy Ban i kara zostały uznane za słuszne, czy nie. Jeśli Ban lub kara są nieprawidłowe, otrzymasz jasną informację o tym, co się stało, na przykład o cofnięciu kary, jeśli została już nałożona.
Chociaż nie możemy ujawnić szczegółów dotyczących tego, w jaki sposób Rule Enforcement Team wykrył naruszenie, możemy przekazać pewne informacje. Ze względu na przepisy dotyczące ochrony danych i prywatności nie możemy udzielać informacji o statusie ani konsekwencjach dla innych awatarów, które mogły mieć związek z blokadą.
W przypadku naruszeń związanych ze skryptami i botami możesz otrzymać przedział czasu, w którym używano skryptu lub bota. Jeśli Zastępca lub Współgracz używał na Twoim Awatarze skryptu lub bota, Obsługa klienta może powiedzieć Ci, czy Zastępca lub Współgracz był w to zaangażowany.
Jeśli zostałeś/zostałaś zablokowany/a z powodu grabieży pól prywatnych, możesz otrzymać listę prywatnych pól, za które została nałożona blokada.
Obsługa klienta nie jest w stanie rozwiązać Banów płatniczych, jednak przekaże Ci informacje, z kim się skontaktować, oraz kod referencyjny transakcji, która spowodowała Bana. Zażądanie obciążenia zwrotnego skutkuje blokadą zarówno twojego konta, jak i danych płatniczych, uniemożliwiając ci granie w jakikolwiek produkt Travian Games. Blokada pozostaje aktywna do czasu spłaty pieniędzy należnych firmie obsługującej płatność. Wsparcie Travian nie zaleca występowania o obciążenie zwrotne, jeśli chcesz nadal grać. W otrzymanej wiadomości znajdują się instrukcje, aby skontaktować się z [email protected] w celu rozwiązania sytuacji. Wszystkie pytania dotyczące bana płatności należy kierować do nich.
Gdy Twój Awatar zostanie zwolniony z Bana za udostępnianie hasła lub z niektórych Banów za używanie botów albo skryptów, szczególnie ważne jest, abyś to zrobił/a. Zmiana hasła nigdy nie zaszkodzi i może zapobiec ponownemu otrzymaniu Bana w przyszłości.